Tijdschakelaar


 


Deze schakeling is gebaseerd op de PIC 16F84 microcontroller. Deze chip is eigenlijk een kleine computer die in één enkele chip bevat is, inclusief RAM geheugen, EEPROM, I/O poorten, centrale verwerkingseenheid enz. Als je deze chip koopt, is hij uiteraard leeg en bevat geen enkel programma. Je moet de broncode (zie link onderaan) compileren en de resulterende machinecode naar de chip downloaden. Hierbij kun je gebruik maken van een kleine "programmer" die verbonden wordt tussen de parallelle poort van de PC en de chip. Voor meer in detail uitleg van dit soort dingen, kun je best eens naar volgende plaats surfen: Getting started with microcontrollers.

Deze schakeling is een tijdsvertragings schakelaar met 1 knops bediening. De knop 1 maal indrukken zet de eerste LED aan, twee maal indrukken zet de eerste twee LEDS aan enz. Elke LED stelt 1 uur tijd voor. Zodra de knop niet meer aangeraakt wordt begint het aftellen (relais trekt aan). Wanneer het aftellen gedaan is zijn alle LEDS uit en trekt het relais niet meer aan.

In plaats van 8 LEDS die elk 1 uur vertegenwoordigen, zou men ook een 7-segment LED display kunnen gebruiken. Hiervoor moet een kleine aanpassing aan zowel de bron-code als aan het schema gedaan worden. Zie voor meer uitleg hierover in de bron-code.

Schema


Componenten lijst

Link naar Eagle schema file

Link naar Eagle PCB file

Link naar PDF file met print layout en componenten opstelling

Verklaring van de werking:

Acht LEDs zijn verbonden met poorten RB0..RB7 die als uitgangen geconfigureerd zijn. De relais trekt in het begin niet aan, wat het apparaat van stroom voorziet alsof deze delaytimer niet aanwezig was. Drukt men op de knop, dan wordt telkens 1 LED meer aangezet. Als er 1 of meerdere LEDs aanstaan, zal het relais aantrekken en de stroom naar het apparaat dus verbroken worden. Het aftellen begint nadat men de laatste keer de knop heeft losgelaten, telkens duurt het 1 uur voor er een LED uitgaat. Als alle LEDs uit zijn, zijn we weer bij het begin (stroom naar apparaat).


Bron code voor dit project

Enkele foto's:

Alle componenten: basis eenheid, display en behuizing. Deze versie heeft twee relais.
De afgewerkte eenheid, klaar om bv. in een wasmachine ingebouwd te worden. De bedienings print, bestaande uit 8 LEDs en een drukknop in het midden.

  Home         Terug naar Electronica projecten