Electronische dobbelsteen



Deze schakeling is gebaseerd op de PIC 16C84 (of PIC 16F84) microcontroller. Deze chip is eigenlijk een kleine computer die in één enkele chip bevat is, inclusief RAM geheugen, EEPROM, I/O poorten, centrale verwerkingseenheid enz. Als je deze chip koopt, is hij uiteraard leeg en bevat geen enkel programma. Je moet de broncode (zie link onderaan) compileren en de resulterende machinecode naar de chip downloaden. Hierbij kun je gebruik maken van een kleine "programmer" die verbonden wordt tussen de parallelle poort van de PC en de chip. Voor meer in detail uitleg van dit soort dingen, kun je best eens naar volgende plaats surfen: Getting started with microcontrollers.

Deze elektronische dobbelsteen heeft een aantal leuke eigenschappen: dubbele uitvoering, uitbol effect, automatische uitschakeling om de batterijen te sparen. De twee dobbelstenen worden elk met een drukknop bediend, al of niet gelijktijdig (soort van multi-tasking effect). Werkt op 3 AAA batterijen.

Hieronder een foto van de afgewerkte elektronische dobbelsteen, opgebouwd met experimenteerbord en ingebouwd in een klein plastic doosje (verpakking van spijkers!):

De elektronische dobbelsteen, ingebouwd in een doorschijnend plastic doosje.


Foto van het geopende kastje:

Dobbelsteen geopend.



Schema:
Componenten lijst

Beschrijving van de schakeling:

Bedoeling was duidelijk een uiterst eenvoudige schakeling te maken waarbij het zwaartepunt in de software ligt en niet in de hardware. De LEDs van de linker dobbelsteen zijn met poort B verbonden, de LEDs van de rechter dobbelsteen met poort A, telkens poort nummers 0..3. De PIC wordt hier met een RC oscillator gebruikt bestaande uit C1/R2. De twee drukknoppen liggen aan poort RB4 en RB5, dit is absoluut noodzakelijk want alleen deze twee ingangen kan je softwarematig instellen zodat ze bij indrukken de microcontroller uit zijn sleep-mode doen ontwaken. In sleep-mode is het verbruik slechs enkele micro-ampère, zodat de batterijen jaren kunnen meegaan zonder aan-uit schakelaar! Voor het overige alleen nog wat voorschakelweerstandjes voor de LEDs, /MCLR aan de plus via R1 en klaar is kees!

Source code voor dit project

Stroomschema (Word 97 document) Stroomschema (PDF formaat)
Print layout Componenten opstelling

Ik heb ook een SMD versie van deze dobbelsteen gemaakt:

PDF bestand met print beschrijving Componenten lijst

  Home         Terug naar Electronica projecten