Laad beperking


 


Deze schakeling is een uitbreiding voor een "ordinaire" batterij-lader, van die goedkope dingen zonder enige intelligentie. De uitbreiding zorgt ervoor dat de batterij niet kan overladen worden door simpelweg het laden te onderbreken wanneer de spanning hoog oploopt. Mocht de spanning weer zakken gaat het laden opnieuw door.
De schakeling maakt gebruikt van de PIC16F873 microcontroller om het geheel simpel te houden (weinig hardware vereist, alle funktionaliteit zit in de software). De PIC16F873 beschikt over een analoog-naar-digitaal ingangspoort, vandaar de keuze voor deze controller. Verder wordt er nog een DS1820 van Dallas Semiconductor gebruikt om de temperatuur van de omgeving te meten. De spanningsdrempel is temperatuur afhankelijk.

Op het schema werd geen afvlakcondensator aangebracht om de ingangsspanning te stabiliseren. Als je een lader gebruikt met alleen maar een bruggelijkrichter, moet een afvlakcondensator toegevoegd worden, bijvoorbeeld een elco van 1000 F.


Schema van de laadbeperking schakeling


Componenten lijst

Verklaring van de werking:


Poort RA0 (als AD input geconfigureerd) wordt gebruikt om de spanning op de uitgang van de lader te meten via spanningsdeler R3/R4. Poort RA3 wordt gebruikt als digitale ingang/uitgang om de Dallas DS1820 temperatuursensor aan te sturen. In het begin van het programma trekt het relais aan, zodat de batterij parallel op de lader staat waardoor dus de batterijspanning gemeten wordt via poort RA0. Afhankelijk van de laadtoestand van de batterij zal de software beslissen om het relais los te laten. Na een tijdje wordt het relais weer aangezet en begint de cyclus van voor af aan.


Bron code voor dit project

Eigenschappen


Gedrukte schakeling

Koperzijde

Koperzijde van de print.

Componentzijde

Componentzijde van de print.

Componenten

Opstelling van de componenten.

Download print-layout als Word 2000 document

Download print-layout als PDF bestand


Foto

Foto van het apparaat.

Het apparaat gebouwd in een stuk afvoerpijp, gemonteerd onder de originele lader.

  Home         Terug naar Electronica projecten